Jubel, vrouwe Sion, zing van vreugde, Israël, juich met heel je hart, vrouwe Jeroesjalajiem! Adonaj heeft het vonnis over jou tenietgedaan en je vijand verdreven. Adonaj, de koning van Israël, is in je midden, je hebt geen kwaad meer te vrezen. - Sefanja 3:14-15

Davidisch dansen

De dansen die we dansen, zijn bedoeld als een deel van de aanbidding.

Dans is een van de manieren om Adonai te aanbidden, vanuit ons hart.

Het is mijn verlangen dat veel mensen de vreugde hiervan zullen ontdekken.

De Davidische dansen zijn zoals aangeleerd in Messiaanse gemeentes wereldwijd, zodat men daar ook kan meedansen. Sommige komen voor als volksdans.

Een heel stel dansen zijn ‘interchangeable’, d.w.z. er zijn veel liederen waar dezelfde dans op ‘past’. Alleen sommige liederen hebben hun eigen choreografie.

We kiezen voor de meer eenvoudige dansen, zodat het voor mensen niet een te hoge drempel is om mee te doen. Meer ingewikkelde dansen hebben zeker een plaats, maar dat is meer specialistisch voor bv een speciale gelegenheid of dansgroep.

Dans, als onderdeel van aanbidding, komt voort uit de eenheid, vanuit het zijn als gemeenschap, kan daar niet los van worden gezien. Solistisch dansen is hierdoor dan ook niet de bedoeling.

Het streven is natuurlijk om zo goed mogelijk te dansen, maar het eerste doel is het gericht zijn op Adonai, ons naar Hem uit te strekken.

Geschreven door Joke de Jongh